Ekologiczne przetwory z naszej Pracowni Kulinarnej

Z ekologicznych upraw powstają ekologiczne przetwory, ale tylko pod warunkiem zachowania tradycyjnych metod uprawy i przetwarzania. Trochę jesteśmy pod tym względem skansenem, ale taka nasz rola 🙂 W pierwszej kolejności panie z naszej Pracowni Kulinarnej zrobiły mus jabłkowy bez cukru, ketchup z cukinii i buraki ćwikłowe z przyprawami. Dużym powodzeniem cieszy się nasz ketchup, na który składają się, oczywiście, cukinie, ale też jabłka, cebula, czosnek i przyprawy. Wszystko, jak się łatwo domyślić, z naszych własnych upraw. Jednym z ważnych etapów tradycyjnego przetwórstwa jest gotowanie warzyw i owoców, oczywiście pod nadzorem kotki Czarki. Najlepiej zrobić to na wiejskiej kuchni z fajerkami – to jeden z sekretów doskonałego smaku naszych przetworów. Służy temu specjalnie zaprojektowany multi-piec, gdzie także można upiec chleb, uwędzić lub zgrilgować mięso.
A jak zrobić buraki w przyprawach? Nasz przepis jest prosty: 3 kg buraków, 2 łyżki soli i 1/2 szklanki octu winnego. Buraki warto gotować nieobrane, tj. z końcówkami naci, bo wtedy mniej się odbarwiają. A jakie są wasze przepisy i sztuczki w jesiennej kuchni? Podzielcie się z nami w komentarzach.