
Pracownia Ekologiczna może się w tym roku pochwalić wyjątkowo udanymi plonami, co utrwaliliśmy na załączonych zdjęciach. Jest to wynikiem naturalnych metod uprawy warzyw i owoców, których utrwalanie i popularyzacja stanowi jeden z celów działalności Koszalińskiego Uniwersytetu Ludowego. Minęły 3 lata od kiedy założyliśmy nasze ogrody, w miejsce chaszczy i nieużytków – co widać na 2 ostatnich zdjęciach. Dużo dowiedzieliśmy się od miejscowych rolników i gospodyń, ale teraz i my potrafimy już doradzić – np. jak w naturalny sposób uzyskać obfite i zdrowe warzywa. Dla przykładu:
1. warzywa korzeniowe rzadko podlewamy, wówczas korzenie są długie i ładnie wykształcone (rosną bo poszukują wody);
2. ważne jest przerywanie, zgodne z wymaganiami każdej odmiany;
3. niektóre warzywa np. sałata, buraki, warto pikować.
- OLYMPUS DIGITAL CAMERA